Wednesday, 15 August 2012

Petua untuk sembuhkan tonsillitis (swollen tonsil)

Sila baca entry saya sebelum ini :)

Swollen Tonsil pictures

gambar tonsil yang membengkak (sumber: google)

Swollen Tonsils

gambar tonsil dalam keadaan biasa (sumber: google)



Saya meng-google laman-laman yang memberi petua-petua untuk menyembuhkan tonsillitis ini. Ye lah pergi jumpa doktor pun hanya dapat ubat demam dan antibiotik saja. Memandangkan anak saya ni susah betul nak makan ubat. Siap melalak macam kena pukul. 

Kalau ikutkan kaedah perubatan yang profesional, perawatan antibiotik diberi untuk 7-10 hari (saya pulak request untuk 3 hari...mak aihhhh pahit batul rasanya. Patutlah Alisha muntah balik. Dan untuk kurangkan demam yang disebabkan oleh tonsillitis ni hanya doktor hanya memberi Ibuprofen (anti-inflammatory drug).

Ada beberapa petua yang saya jumpa untuk sembuhkan tonsillitis:



1. Amalkan air limau kasturi campur madu sikit.
Bagi kanak-kanak buat 1 biji limau kasturi campur madu setengah sudu kecil pastu kacau biarkan selama setengah jam baru minum...1x sehari
Bagi dewasa pula 2 biji limau kasturi campur 1 sudu teh madu kacau biarkan selama setengah jam atau lebih...minum 2x sehari

2. Makan Aiskrim (tapi tak boleh minum air sejuk)
Bukan aiskrim malaysia tau tapi aiskrim yang berkrim

3. Minum 100plus
Kena hilangkan gas dululah.

4. Berkumur dengan air garam

Sedikit Info: Pembedahan untuk membuang tonsil mungkin akan dibuat pada kes tonsillitis yang kronik (paling teruk). Seperti, sekiranya pembengkakan tonsils pada kanak-kanak berlaku berulang dua kali sebulan kerana masalah ini akan menyebabkan speech impairments, swallowing difficulties, respiratory problems dan juga heart illnesses (maaf ye, sengaja saya tak tukar ke BM version).






22 comments:

airis aries said...

Salam..
saya mang tngah meragam pasal tonsil la nih,ini kali yang 3 saya kena tonsil,3 kali gak la g klinik..ni nak try gak petua U..hope sembuh lah,thanks

Noor Shafila said...

jemput cuba airis. Anak saya Alisha, dah cuba petua no 2 dan no 3 tu. memang berkesan pada dia.

roselind basih said...

hi..
nk tanya kesan petua tu mcm mana? tonsil tu boleh mengecut balik ke...?
Ank saya ada mslh ni skarang :(

noor shafila said...

Hi roselind,
tonsil tu back ke bentUk asal lah. Bila dah kecut balik demam pun ok.
Even kita. Yg dewasa ni pun, doctor yg sy jumpa tu suruh minum byk 100 plus.

Ninie Rawi said...

Baru 1st time kena. Aduuu seksanyaa

noor shafila said...

Anak kena atau sendiri yg kena Ninnie.
Kalau kita kena dah rasa siksa, anak lagilah sengsara.

nablala raihaha said...

Kalau dah menjadi teruk,adakah cara ini berkesan?

nablala raihaha said...

Kalau dah menjadi teruk,adakah cara ini berkesan?

noor shafila said...

teruk macam mana tu nablala raihaha?

anak saya kalau demam, mmg saya check tonsil dia bengkak atau tak... kalau bengkak memang terus kasi pcm dan 100 plus. Insya Allah,next day dah ok...

Anonymous said...

Not dеаlіng ωith strep may possiblу ѕeem liκe a good stratеgy right up until іt is your lіttle one that ԁevelops Rheumаtic feveг.
Тhiѕ can be whаt trаnsρireԁ to us April 2009.

Ϻy seνen year outԁated dаughtеr
complained of а ѕore throаt, I appearеԁ аnd
didn't see anything at all alarming, assumed it had been just a cold. Per month or two afterwards she develops migratory joint discomfort that after a few times lands us while in the ER. Long tale brief she had produced RF in the untreated strep (she was under no circumstances poor ample that i seriously thought of it would be strep & remaining a parent that doesn't like my childrеn
on antibiοtiсs I hardly eνеr tоοκ her to the
dос aѕѕumed it was mегely a cold).

Ѕo nοw we're on a long term antibiotic procedure & praying that if now we have a reoccurance it will once again affect only her joints and not her coronary heart! Oh how I wish now that we would have addressed (even unneccesarily) for that sore throat very last yr!!

Feel free to surf to my website; http://www.strepthroatdoctor.org/pictures-of-strep-Throat

Anonymous said...

I just moved house recently and one of the sacrifices which resulted from this process was the length and condition of my nails.
Ask your child if anything new is going on at school.

particular finger you won't ever bite and can perform the biting on remaining fingers.

Feel free to visit my homepage - How to stop nail biting

Anonymous said...

Start making mental notes when you bite your nails.
Ask your child if anything new is going on at school.

You will be trained to either remove your habit, or reverse it.


my blog Nail biting

shaima said...

aiskrim yg berkrim tu cthnya camne ye?brand
apa?

dan camne caranya nak buang gas pada 100+ tu?

anak sy tgh demam ni.huhu bcoz of tonsil.risau..

shaima said...

aiskrim yg berkrim tu cthnya camne ye?brand
apa?

dan camne caranya nak buang gas pada 100+ tu?

anak sy tgh demam ni.huhu bcoz of tonsil.risau..

Anonymous said...

I dld it and i'm so surprised that It really works...Sure,IT Definitely Is effective...initially i didn't
imagine that it is actually performing...thanksss :
*

my web blog ... Dragon City Cheats

Adrian aXalea said...

salam semua,tonsil ni bukan kerana badan panas nak demam ke?aku kalau nak demam mesti tonsil dtg tanpa dijemput..aku akan cuba petua diatas..terima kasih..

Anonymous said...

They're these trolls. Teasing us with that discussion about Ursa then... F YOU IKKI, NOW We will Never ever KNOW!!!

Feel free to surf to my blog post ... dragon city cheats

Anonymous said...

Hello there I am so excited I found your web site, I really found
you by mistake, while I was browsing on Aol for something else, Anyhow I am here now and would just like to say kudos for a
marvelous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
read it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the awesome work.


Have a look at my homepage; how to create email templates

Anonymous said...

ada ke tonsil berlubang?

ILA shafila said...

Tak pernah dengar lagi tonsil berlubang.

Nurin Hawa said...

Huhu,, perit kena tonsil.. dulu tiap-tiap bulan saya kena tonsil.. sakit tu ya allah tuhan je yang tau..Dr ni da cam muka dan sampai nak operate.. tapi sekarang alhamdulillah.. da stop... ada rahsianya if nak sembuhkan tonsil tanpa operate.. dan operate pun belum tentu da taknaik.. memang sejarah hitam la kalo naik balik.. hhuuuhuu. do contact me okeh 010-9333205

Anonymous said...

electronic cigarettes reviews, buy electronic cigarette, e cigarette forum, vapor cigarette, smokeless cigarettes, electronic cigarettes

Total Pageviews

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...